Figyelmeztetés: A Halloweenre szánt színes kontaktlencsék tönkretehetik a látását


2024. 10. 08. 4:29
Színes kontaktlencsék a Halloween sminkhez

Közeleg a Halloween, és sokan keresnek színes kontaktlencsét, hogy tökéletesítsék jelmezüket. Azonban ez a népszerű kiegészítő rejtett veszélyekkel jár. Patrisha Bertulfo, egy vállalati optikus, megosztja aggodalmait e kockázatokkal kapcsolatban, és tippeket ad a Halloween-időszak biztonságos átvészeléséhez.

A színes kontaktlencsék viselésének kockázatai

"Minden évben szemproblémákat tapasztalunk a színes kontaktlencsék használata után, és sok esetben ezek a nem engedélyezett eladótól vásárolt lencsékhez kapcsolódnak," magyarázza Bertulfo. "Ezek a lencsék gyakran rossz minőségű anyagokból készülnek, és nem felelnek meg a szem egészségére vonatkozó biztonsági előírásoknak. Az eredmény? Magasabb a fertőzés, a sérülések és a hosszú távú károsodás kockázata."

Bertulfo hangsúlyozza, hogy sokan tévesen azt hiszik, hogy a recept nélkül kapható dekoratív lencsék biztonságosak. "Az igazság az, hogy nincs 'mindenkire egyformán passzoló' kontaktlencse. Azok a lencsék, amelyek nem illeszkednek megfelelően, karcolásokat, fertőzéseket és akár tartós látásvesztést is okozhatnak," figyelmeztet.

A színes kontaktlencsék okozta károk

A színes kontaktlencsék okozta károk a legrosszabb esetekben visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethetnek. "Személyesen láttam a károkat," jegyzi meg Bertulfo, hangsúlyozva a probléma súlyosságát.

Kutatások szerint több recept nélküli kontaktlencse pozitív eredményt mutatott klórra és más káros vegyi anyagokra. Bertulfo szerint a károk a könnyű irritációtól a súlyos fertőzésekig terjedhetnek, amelyeket orvosi beavatkozás szükségessé tesz. "Az egyik legrosszabb esetben láttunk betegeket, akik majdnem elveszítették látásukat kezeletlen szaruhártyafekély és súlyos fertőzések miatt. Ez pusztító, különösen akkor, ha elkerülhető lett volna."

Miért jelentenek komoly veszélyt a nem szabályozott kontaktlencsék?

A kétes online boltokban vásárolt kontaktlencsekkel kapcsolatos nagy kockázat a szabályozás hiányából ered. "A kormány által szabályozott kontaktlencséket orvostechnikai eszközökként kezelik, és jó okkal. Meghatározott anyagokból kell készülniük, amelyek lehetővé teszik a szem légzését, és minden egyes vásárlóra szakképzett szakembernek kell illesztenie őket. Azok, amelyeket nem hitelesített forgalmazók árulnak, gyakran nélkülözik ezeket a kritikus szabványokat," magyarázza Bertulfo.

Még a "dekoratív" vagy "kozmetikai" címkével ellátott lencséket is orvostechnikai eszközként kell kezelni. "Az emberek gyakran nem veszik észre, hogy a megfelelő recept nélküli lencsék vásárlása kockázatot jelent számukra. Nem csak arról van szó, hogyan néznek ki, hanem arról, hogy mennyire biztonságosak a szemei számára," teszi hozzá.

5 tipp a színes kontaktlencsék biztonságos viselésére az idei Halloween alkalmából

Azok számára, akik színes kontaktlencsét terveznek viselni Halloweenra, az optikus Patrisha Bertulfo öt alapvető tippet ad a biztonságos élmény biztosítása érdekében:

  • Szerezzen megfelelő receptet: "Még akkor is, ha a lencséi csak dekoratívak, mindig kérjen receptet egy szemésztől. Ez biztosítja, hogy a lencsék megfelelően illeszkedjenek szemeihez, és csökkenti a komplikációk esélyét."
  • Vásároljon hitelesített eladóktól: "Csak engedélyezett kereskedőtől vásároljon kontaktlencsét, akik betartják a kormány által jóváhagyott biztonsági előírásokat. Kerülje azokat az online áruházakat, amelyek nem nyújtanak információt termékeik minőségéről vagy származásáról."
  • Ne ossza meg lencséit: "A kontaktlencsék megosztása, akár rövid időre is, káros baktériumokat vihet át a felhasználók között, és súlyos fertőzésekhez vezethet. Mindig tartsa lencséit magának."
  • Tartsa be a megfelelő higiéniát: "Ügyeljen arra, hogy tisztítsa, tárolja és kezelje lencséit a szakmai irányelvek szerint. A nem megfelelő gondoskodás a szemfertőzések egyik vezető oka."
  • Soha ne aludjon lencséivel: "Még ha kimerült is egy Halloween-parti után, soha ne aludjon kontaktlencséivel. Ez megfosztja szemeit az oxigéntől, és növeli a fertőzés kockázatát."

Egy utolsó figyelmeztetés

Ahogy közeledik a Halloween, az olcsó színes kontaktlencsék vonzereje nagy lehet, de a kockázatok jóval nagyobbak, mint a megtakarítások. Az optikus Patrisha Bertulfo arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy az egészségük védelmét tegyék az első helyre.

"A látását nem szabad kockáztatni egy jelmez kedvéért. A szemek érzékenyek, és ha egyszer megsérülnek, a gyógyulás nehéz vagy lehetetlen lehet. Mindig konzultáljon egy szemész szakorvossal, mielőtt bármilyen kontaktlencsét használ, és kerülje az ismeretlen vagy nem szabályozott forgalmazóktól való vásárlást."


Rasmus kutatja és ír a látás és szem egészség legújabb trendjeiről és híreiről. Célja, hogy világos és megbízható információkat nyújtson, amelyek segítenek az olvasóknak tájékozottnak maradni a terület fontos fejleményeiről.